ugrás a tartalomra

Volpone a Városmajorban

2018. április 20.
Kihirdették a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramját, amelyből 2018-ban sem hiányozhat a Weöres Sándor Színház: az idén a Volpone kapott meghívást a népszerű és rangos budapesti nyári fesztiválra.

Az elmúlt év hat legjobb nem budapesti, szórakoztató, magas művészi igénnyel színre vitt előadása lesz látható az idei szemle versenyprogramjában. Az egyre szélesebb körben népszerűvé vált színházi eseményen olyan közkedvelt és neves színművészek is fellépnek, mint Jordán Tamás, Gáspár Tibor, Görög László, Csankó Zoltán, Kocsis Pál és még sokan mások. A kecskeméti, kaposvári, miskolci, győri, nyíregyházi és szombathelyi teátrumok kiemelt művészi értéket képviselő előadásait június 15. és július 3. között tekintheti meg a nagyérdemű a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Az idei szemlét is olyan, elsősorban könnyed, de minőségi szórakozást ígérő darabok alkotják, melyeket egy szakmai csapat választott ki a nem budapesti kőszínházi kínálat több mint félszáz előadásából. A szakmai minőség mellett a válogató bizottságnak a városmajori színpad korlátozott technikai lehetőségeit is figyelembe kellett vennie. A tematika a régi, de a darabválasztást idén kissé átszínezi a sötétebb tónusú, helyenként abszurd, fekete humor is.

Ennek jegyében a szemle egy örökzölddel, A vád tanújával indul június 15-én. Agatha Christie tárgyalótermi krimijét Simon Kornél rendezésében, a Győri Nemzeti Színház előadásban láthatja a közönség. Ezt követi a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatának előadása az Illatszertár június 20-án, szerdán, amely Mohácsi János rendezésében egy, a rendezőtől megszokott humorú közegben jeleníti meg a komor vígjátékot. Kaposvár a letaglózóan erős és emlékezetes Cabaret című musicallel lesz jelen, amelyet Bozsik Yvette rendezett. Szintén emblematikus vígjáték a Furcsa pár a Miskolci Nemzeti Színház előadása, Béres Attila rendezésében. A népszerű filmből is ismert párost Görög László és Gáspár Tibor alakítja. A kecskeméti Katona József Színház Képzelt beteg című előadásában egyedi módon ötvöződik a kortárs és a darab korabeli világ, és egy erőteljes atmoszférát létrehozva váltogatja mesteri módon a humort és az emberi élet mulandóságának tragédiáját. A színházi szemlét a szombathelyi Weöres Sándor Színház Volpone előadása zárja, amelynek Jordán Tamás a címszereplője, Alföldi Róbert a rendezője.

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia)