ugrás a tartalomra

Weöres Sándor Színház Szombathely

2022. szeptember 12.
A színház története, a színházépület jellemzői és műsorpolitikánk összefoglalója.

2007. áprilisában Szombathely városvezetése Jordán Tamás Kossuth-díjas színművészt, a Nemzeti Színház korábbi igazgatóját bízta meg a szombathelyi teátrum koncepciójának kidolgozásával. Öt hónappal később 2007. szeptember 27-én Szombathely város közgyűlése ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodással, 28 igennel megszavazta és megalapította a Weöres Sándor Színházat. Az igazgató Jordán Tamás, az első társulatot nagyrészt budapesti színművészekből, a Kamara Savaria művészeiből és a Berzsenyi Dániel Főiskola színész hallgatóiból állította össze.

2008. augusztus 24-én a Megyeháza udvarán közönség előtt is bemutatkozott a Weöres Sándor Színház teljes társulata, majd a megyét járva, több településen is népszerűsítették az új szombathelyi színházat. A színház 2008. augusztusában kezdte meg működését az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) épületében, az Akacs Mihály utca 7. szám alatt, közel az Ady téri buszpályaudvarhoz.

Részlet a Kultúrpart írásából, 2008-ból: ”...tartja magát az az önkormányzati elképzelés, hogy a HEMO csak átmeneti otthona lesz a Weöres Sándor Színháznak. A közgyűlés – megrendelt építészeti tanulmányok, szakmai és lakossági fórumok tapasztalatai nyomán - már el is döntötte, hogy a vadonatúj színház a város szívében, a Március 15-e téren épül majd föl...”

Új színház nem épült fel a Március 15-e téren. 2011. januárjától a HEMO átépített, kibővített, letisztult és modern épülete fogadja a színházba érkező közönséget. Az átépített színházépület ünnepélyes átadása 2011. január 22-én a magyar kultúra napján volt, Madách Imre: Az ember tragédiája című drámájával. Az előadást Jordán Tamás rendezte, a főbb szerepekben Ádám: Szabó Győző; Éva: Csonka Szilvia; Lucifer: Mertz Tibor.

Az új teátrum Filep Ákos és Kovács Balázs tervei szerint született újjá. A belsőépítészeti terveket Meláth Szilvia készítette. A megújult külső mellett, új, légkondicionált színházterem – páhollyal, megemelt nézőtérrel, jó rálátással és kényelmes székekkel a forgószínpaddal ellátott nagyszínpadra várja a nézőke. Az első emeleten található a legkorszerűbb adottságokkal, mobil térrendezéssel, technikával és ülőhelyekkel rendelkező kamaraterem, a Márkus Emília-terem. A színházban található egy tévé- és egy hangstúdió is. A földszinten egy 80 fős étterem üzemel, amelyből átriumos terasz nyílik a szabadba, amely a szabadtéri előadások és a kertmozi helyszíne, ezen kívül teret ad színházi előadásoknak, beszélgetéseknek, koncerteknek. Az alsó szinten található egy próbaterem is, a Stúdiószínpad, így összesen öt játszásra alkalmas helyiség áll rendelkezésre.

Játszóhelyek a Weöres Sándor Színház épületében:

•         Nagyszínpad

•         Márkus Emília terem

•         Stúdiószínpad

•         Krúdy Klub

•         Átriumos terasz

A Karneválszínház szabadtéri előadásai:

•         Vasi Megyeháza udvara (nyáron)

A Weöres Sándor Színház megalapítása óta részt vesz nyaranta a Savaria Történelmi Karneválon, amely Közép-Európa legnagyobb históriás karneváli forgataga. Évről évre több százezer ember látogatja Szombathelyt. Ilyenkor a színház társulata a Karneválszínház, közel két hétig egy szabadtéri vígjátékkal várja minden este a látogatókat.

A Weöres Sándor Színház 2017. novemberétől tagja az Európai Színházi Konvenciónak (European Theatre Convencion – ETC), mely az európai színházakat tömörítő szervezet. A szombathelyi színház csatlakozott A jövő nézőiért - Zöld színházi projekthez, így kiemelt fontosságú a fenntarthatóság és környezettudatosság a napi működésben is.

A színház igazgatója Szabó Tibor, aki a színház alapítása óta színművészként dolgozott a szombathelyi társulatban, majd 2021-től a direktori székben váltotta Jordán Tamást. A Weöres Sándor Színház szakmai munkáját a művészeti tanács segíti. A Weöres Sándor Színház legnagyobb elismerése a Holdbeli csónakos-díj, amelyet évente a legjobb színész, a legjobb háttérdolgozó és a közönségdíjas színész kaphatja.

Megyeszékhelyi színházként a műfaji sokszínűségre törekszik a Weöres Sándor Színház. Így a klasszikus drámai művektől a zenés műfajokon át a kortárs szerzők darabjainak bemutatásáig sokféle előadást szerepel a kínálatban. Hitvallásunk alapján a legszélesebb közönségréteget is meg lehet szólítani anélkül, hogy a legszigorúbb szakmai és művészi követelményeket szem elől tévesztenénk.