ugrás a tartalomra

Portréfestmények és beszélgetések

2022. január 26.
A Reprezentatív Arcképcsarnok beszélgetéssorozat első részének zárásaként Szántó István festőművész történelmi portréiból nyílt kiállítás a Megyeháza dísztermében, ott, ahol a beszélgetéseket eredetileg videóra is rögzítették.

A Reprezentatív Arcképcsarnok beszélgetéssorozat első részének zárásaként Szántó István festőművész történelmi portréiból nyílt kiállítás a Megyeháza dísztermében, ott, ahol a beszélgetéseket eredetileg videóra is rögzítették.

 

A kiállításon Balázsy Péter, a megye főjegyzője köszöntötte az alkotókat, és a szép számban megjelent közönséget, majd Katona Attila történész, egyetemi oktató nyitotta meg a tárlatot. A dolog érdekessége, hogy egy-egy történeti személyiség kapcsán mindketten vendégei, beszélgetőpartnerei voltak a sorozatot moderáló és vezető Kovács Ágnesnek. A Reprezentatív Arcképcsarnok sajátos kísérlete egy olyan műfaj meghonosításának, amire eddig nem nagyon volt példa, sem helyben, sem pedig országosan. Tizenkét helyi, történelmi személyiség, egykori polgármesterek, miniszterek, művészek megfestett portréi kínálták az ürügyet arra, hogy ezeknek a személyiségeknek a tevékenységét szakértő helytörténészek tárják fel a videóra vett negyvenöt perces beszélgetések során. A sorozat egyes darabjai kéthetente kerültek fel élő adásban a Youtube csatornára, illetve más internetes platformokra, de természetesen ma is megtekinthető valamennyi. A festmények, a tudományos igényű, de azért közérthető beszélgetések, illetve az online felületek hármas szimbiózisa alkotta azt az elegyet, amire a kiállítást megnyitó Katona Attila joggal mondta, hogy különleges és nagyon értékes kezdeményezés szültetett, amelynek az alkotók és szervezők reménye szerint lesz majd még folytatása.

Folytatása, hiszen az eddig bemutatott tizenkét nagyszerű személyiség mellett még számos hasonló kvalitású és jelentőségű egykori történelmi nagyság vár arra, hogy Szombathely, Vas megye közönsége mélyebben is megismerhesse munkásságukat. A beszélgetéssorozat bebizonyította, hogy szűkebb pátriánk olyan értékes emberekkel és életművekkel büszkélkedhet, akik, és amelyek joggal várhatják el, hogy nevük esetleges említésén túl, a diákok csakúgy, mint a felnőttek, tisztába legyenek azzal is, amit alkottak. Éhen Gyulától kezdve, Újvári Edén, Horváth Boldizsáron át Knébel Rizáig bezárólag a múltunk egészen különleges személyiségekkel és életutakkal szolgál. Magunk sem gondoljuk, hogy mennyire gazdagok vagyunk, s mekkora büszkeséggel szemlélhetjük mindezt. Katona Attila megnyitójában kitért a portréfestmények különlegességére is, Szántó István nagyszerű teljesítményére, utalva arra, hogy ezek a portrék egyszerre premodern, modern és posztmodern módon és stílusban készültek, sajátos koncepcióval, és önmagukban is jelentős értéket hordoznak.

Szántó István is a folytatás lehetőségéről és szükségességéről beszélt, Balázsy Péter pedig a megye támogatásáról biztosította az alkotók stábját. A beszélgetéssorozatot és a kiállítást a Savaria Tendency Art Group Művészeti és Kulturális Egyesület szervezte és hívta életre.

szerző: Ráadás Magazin