ugrás a tartalomra

Csonka Szilvia visszatér

2021. szeptember 13.
Megrendítő erejű, költői szépségű monodrámában láthatja újra a szombathelyi közönség.

Visky András művéből született a Pornó című előadás, amellyel Csonka Szilvia visszatér a Weöres Sándor Színház színpadára. Két évadot hagyott ki második gyermeke születése után a társulat meghatározó művésze, aki rendezte és játssza is az egyszemélyes produkciót.

– Duró Győző adta a kezembe a megtörtént eseményeket felidéző darabot, amelyből közel egy éves próbafolyamat eredményeként született meg az előadás. Cselekménye egy totális diktatúra hatalmi visszaéléseiről szól, melyek elszenvedője egy színésznő. Mivel lehetetlenné teszik számára a hivatása gyakorlását, utcagyerekeknek tart előadásokat, ezért folyamatosan megfigyelik, és „Pornó” fedőnév alatt tartják nyilván célszemélyként – mondja Csonka Szilvia.

– Izgalmas és sokrétű feladat kibontakoztatni a színpadon az embert, a színésznőt, az anyát, a szeretőt, a különböző női szerepeket. Erős vágások, hirtelen tér- és időbeli váltások tagolják a történetet, az eredeti szöveghez képest több utalással a színésznői létre. Külön kell szólnom a díszletről és a jelmezekről, amelyek a környezettudatosság jegyében készültek. Újrahasznosítottunk már nem játszó díszletelemeket, s főként fa és papír alapanyagú részeikkel dolgoztunk. Készítettünk jelmezt például PET-palackokból, de felhasználtuk a tisztítóból visszahozott ruhák védőborításához alkalmazott nejlon anyagokat is. E törekvésünket hasonlóan fontos üzenetnek szántuk, mint a darab mondanivalójának hű tolmácsolását… – zárta szavait a színésznő.

Bemutató: Szeptember 18.