ugrás a tartalomra

Átadták a díjat

2022. január 26.
A Savaria Szimfonikus Zenekar hétvégi koncertje nemcsak azért volt nagyszerű esemény, mert a zenekar csodálatos műveket adott elő, nagyszerű színvonalon, hanem azért is, mert átadták az Év Zenekari Művésze díjat Kerti Áronnak, akivel korábban interjút is készítettünk.

A Savaria Szimfonikus Zenekar hétvégi koncertje nemcsak azért volt nagyszerű esemény, mert a zenekar csodálatos műveket adott elő, nagyszerű színvonalon, hanem azért is, mert átadták az Év Zenekari Művésze díjat Kerti Áronnak.

Kerti Áronnal, a Savaria Szimfonikus Zenekar szólamvezetőjével beszélgetni nagy élmény volt. A korábbi interjúra magával hozta a hangszerét is. Különleges jószág a klarinét, igazi szólisztikus hangszer, az egyik legsokoldalúbb a fúvósok között.Kovács János karmester elmondta, a szombathelyi zenekarnak nagy szerencséje van, hogy ilyen kiváló klarinétművésszel dolgozhat. Kerti Áront számos koncerten dirigálta, külön öröm volt számára, hogy az Év Zenekari Művésze idén ő lett. Kiss Barna, a szimfonikusok igazgatója a koncert előtt adta át a díjat, majd a karmestert is felköszöntötte, aki nemrég ünnepelte a hetvenedik születésnapját. Kovács János tréfálkozott a számokkal, úgy vélte: az igazgató rosszul számol, ő csupán az ötödik x-en van túl. Energikus, pontos dirigálása mindig garancia a minőségre. Ezen az estén sem volt ez másként.Mozart a szerelem hangszerének nevezete a klarinétot. Rendkívül szerette. Barátjának, Anton Stadlernek több olyan művet is írt, amelyben lehetősége volt nagy szólókat játszani.

A péntek esti koncerten Mendelsson Hebridák-nyitánya után felcsendült Mozart A-dúr Klarinétversenye. Varga Gábor klarinétművész volt az est vendége.A koncert második felében Brahms 1. Szimfóniája szólalt meg, olyan hatalmas energiával, hogy úgy éreztem az utolsó tétel végén a mellkasomban dübörög megannyi hang. Kovács János karja néhány másodpercig ökölbe szorítva a levegőben maradt, akár egy hatalmas felkiáltójel. Aztán óriási taps következett, a közönség sokáig ünnepelte a művészeket. A karmester búcsúzóként elmondta: azért érdemes klasszikus zenei koncertekre járni, mert így azok is átélhetik a valódi mámort, akik nem értenek a muzsikáláshoz, az mégis felemelheti a szívüket. Kedvesen invitálta a közönséget a következő hangversenyekre is.

Kerti Áronnal készült interjúnkat Minden, amiről írtunk rovatunkban elolvashatják.

szerző: Ráadás Magazin