ugrás a tartalomra

A színház és a kutatóintézet

2022. január 26.
Kőszegen a Festetics Palotában, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének keretében Miszlivetz Ferenc főigazgató felavatta és átadta a Hankiss Elemér Archívumot és a Pannon Művészetek Házát. A palotában több arcívum is helyet kap.

Csak a befejezetlen ember lehet szabad! – idézte Hankiss Elemér társadalomtudós sokat emlegetett gondolatát Miszlivetz Ferenc szociológus, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója a Festetics Palotában. A megnyitón elhangzott: a kiváló szociológus sokat dolgozott azon, hogy hazánkban meghonosítsa az advanced studies intézményét. Ő ugyanis a világban sok ilyen oktatási központban kutatott, és tapasztalata azt mutatta, hogy az interdiszciplináris gondolkodás lehet csak záloga egy intézmény hatékony működésének. Később így tekintett az Eötvös Kollégiumra is. Amikor az iAsk létrejött, ötletként szóba került, hogy a szociológusról nevezzék el, de ő maga ellenezte ezt leginkább. A főigazgató a Hankiss-mondat analógiájára kijelentette: Csak egy befejezetlen intézet lehet sikeres! Az FTI így a kiváló társadalomtudós álmának beteljesedése is. Sümegi István a Hankiss Elemér Archívum vezetője elmondta, itt Kőszegen kapott helyet Hankiss teljes hagyatéka, feljegyzései, könyvei, még az íróasztala is. A gyűjteménynek több pillére van, hiszen több hagyatékot is kezelnek az épületben. Hankissé mellett itt van Hernádi Gyula íróé, aki Jancsó Miklós forgatókönyveit is jegyzi, és Borsodi István diplomata, író, újságíró hagyatéka, valamint a Nemeskürty István- gyűjtemény. A harmadik pillér viszont a Pannon Művészetek Háza, amelynek célja, hogy a tudományokat összekapcsolja a művészetekkel.

Nagy András, az irodalmi központ vezetője hangsúlyozta, fontos, hogy a zenei élet, az irodalom, a színház és a filmművészet is helyet kapjon az intézményben. Ottlik Géza, Kristóf Ágota, Faludy Ferenc kőszegi kötődése régóta ismert, Bokányi Péter irodalomtörténész sokat tett ezért az elmúlt évtizedekben. Most ez a kutatás szélesedik tovább, adva teret más irányoknak is. Elmondta: a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatójával, Szabó Tiborral a két intézmény közötti aktív együttműködésről is tárgyaltak a közelmúltban. A kapcsolat jegyében a teátrum művészei részt vállalnak az intézet projektjeiben. A tervek szerint az Iask kutatásai alapján felgyűjtött kőszegi történetek dramatizált előadásában játszanak majd. Tokaji Nagy Erzsébet a Borsodi-hagyaték kutatási projektjeit ismertette. Megtudtuk, a történész 47-es emigrációját követően életre hívott folyóiratának megkutatása rengeteg kihívást rejt magában. Hozzátette: igazi kuriózum, hogy Kőszegre került Borsodi hagyatéka. A megnyitón Szabó Tibor Hankiss Elemér szövegeiből adott elő részleteket.

szerző: Ráadás Magazin