ugrás a tartalomra

Jordán Tamás meghirdette az új évadot

2020. június 10.
A június 10-i sajtótájékoztatón Jordán Tamás mindenekelőtt hangsúlyozta: nehéz időszakon vagyunk túl, a koronavírus-járvány fenekestül fölforgatta a színházi évadot is.

Különös bemutatóval készül az óvatos nyitásra a Weöres Sándor Színház: legyünk bátran kísérleti nyulak! A 2020/2021-es évadban pedig a jövő év elején kerül színre A játszma vége: Jordán Tamás játszik az előadásban, a premier után néhány nappal lejár az igazgatói mandátuma.

A szerdai sajtótájékoztatón Jordán Tamás mindenekelőtt hangsúlyozta: nehéz időszakon vagyunk túl, a koronavírus-járvány fenekestül fölforgatta a színházi évadot is. A Weöres Sándor Színházban három bérletes bemutatót nem sikerült kijátszani – Liliomfi, Kis hölgy a Maximból, Equus –, két premiert pedig el kellett halasztani.

Bérletes pótlások

Hogy a bérletes előadásokat mikor pótolják, még kérdéses: egyfelől a kormányzati intézkedésektől függ a döntés, másfelől – a tiltások feloldása esetén – attól is, hogy a közönség vajon mikor merít bátorságot a kőszínházi előadások látogatásához. Mindenesetre a WSSz munkatársai azon dolgoznak, hogy senki ne szenvedjen hiányt.

Az évadból még két bemutató is hátra van: az Ádám almái Czukor Balázs, a Pogánytánc Valló Péter vezetésével készül; valószínűleg szeptemberi premierrel. A Pogánytánc a Mirandolina helyett került be a programba: Székely Kriszta rendezői bemutatkozása Szombathelyen egyelőre sajnos elmarad, a Mirandolina a közeljövőben nem pótolható.

Köszönet a helytállásért

A sajtótájékoztatón Horváth Soma alpolgármester köszönetet mondott a színészeknek, a színház munkatársainak a helytállásért: többen részt vettek a maszkgyártásban és/vagy -szállításban, de a KANAPÉSZÍNHÁZ, azaz a WSSz online kínálata (válogatás az elmúlt tíz év előadásaiból) is nagy sikert aratott, a sorozat 88 ezer elérést könyvelhet el.

De nincs mese: a színház akkor igazán színház, ha a színész találkozik a közönséggel.

2020/2021: hat bemutató

A 2020/21-es évadban nem lesz őszi és tavaszi bérlet, lesz viszont hat új előadás, ebből négy a nagyszínpadon.

Októberi bemutatóval jön A Pál utcai fiúk (rendező: Réthly Attila), aztán Caragiale komédiája, a Farsang (Mohácsi János-rendezés), aztán A játszma vége: a Beckett-színműből Zsótér Sándor rendez előadást a Márkus Emília Teremben. Az Abigail buliját Czukor Balázs rendezi, Máté Gábor a társulattal közösen improvizál – Jordán Tamás ötlete nyomán: „manapság mit kell játszani a közönségnek?” –, az évad végén Réthly Attila vezetésével kerül színre Edward Albee klasszikusa, a Nem félünk a farkastól. (Nem bánt az, csak megkóstol.)

Németh Károly elmondta: a jövő évadra szóló bérletek értékesítése a tervek szerint augusztusban kezdődik. Kérdésünkre hozzátette azt is: akkor nyit ki újra a Király utcai iroda, amelynek felújítása még zajlik. A színház produkciós menedzsere ejtett szót arról is, hogy a WSSz tudatosan törekszik a nemzetközi kapcsolatok bővítésére: novemberben például a remények szerint nagyszabású szakmai konferenciát rendez Szombathelyen az ETC: az Európai Színházi Konvenció.

Aki jön, aki megy

Egy bizonyos idő elteltével a színésznek muszáj továbbállnia – vezette be Jordán Tamás a bejelentést a távozó és érkező társulati tagokról. A következő évadban már nem lesz szombathelyi színész Bajomi-Nagy György (örülünk a felgyógyulásának!), Gonda Kata, Kálmánchelyi Zoltán, Kenderes Csaba és Matusek Attila. Akik érkeznek: Hajdu Péter István, Hajmási Dávid, Herman Flóra, Lábodi Ádám, Major Erik, Róbert Gábor; többekkel találkozhattunk már. Kétéves szülési szabadságról érkezik vissza Csonka Szilvia.

A távozók között van Jordán Tamás is: igazgatói mandátuma jövő január 31-én lejár. A színháznak olyan új igazgatót kíván, akinek a szombathelyi társulat az első, minden más csak azután következik. Ha rajta áll, nem szakítja meg a szombathelyi kapcsolatokat: nemcsak a színház, a társulat nőtt a szívéhez, hanem a város is.

Horváth Soma ezen a ponton megjegyezte: a veszélyhelyzet megszűnése utáni első közgyűlés kiírja az igazgatói pályázatot. Hozzátette azt is: Szombathely kulturális életének ezután szüksége lesz Jordán Tamásra.

Nyuszik a teraszon

Csütörtökön este pedig indul a teraszszínházi sorozat: a Fehér nyuszi, vörös nyuszi kortárs iráni dráma: minden színész kizárólag egyszer találkozhat vele. De a nézők többször is!

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia, fotó: Mészáros Zsolt)