ugrás a tartalomra

A jubileumi 15. évad kínálata a Weöres Sándor Színházban

2022. szeptember 8.
A 2022/2023-as évadban 10 új előadás lesz látható a Weöres Sándor Színházban. Megéri bérletesnek lenni, 2 előadást ingyen nézhetnek meg az évadbérlet tulajdonosok a jegyvásárlókhoz képest.

Bérletes előadások a 2022/2023-as évadban:

Anton Pavlovics Csehov: Sirály

Sirály plakát fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-
Fordította: Morcsányi Géza- Radnai Annamária

Csehov egyik legszemélyesebb darabja egyszerre beszél színházról és szerelemről. Írásról és szenvedésről. Horgászatról és megbánásról. Generációs szakadékokról és türelmetlen dühről. A visszavonhatatlan dolgokról, amelyeknek következményei vannak, hiába söpörnék a fiókba befejezetlen novellavázlatként. Egymás mellé állít egy már befutott és egy kezdő színésznőt, egy orvost, egy írót, egy tanárt, egy rendezőt: férfiakat és nőket, fiatalokat és idősebbeket, hogy megfigyelhessük, ahogyan újra és újra rontanak és remélnek mégis. A végén azonban az élet is csak egy lottó játékká egyszerűsödik: unalmas – de ha megszoktad, elmegy. Már csak az az egyetlen kérdés, hogy velünk vagy mellettünk. És ezt a kérdést csak az meri feltenni, aki képes kilépni belőle.


Rendező: Widder Kristóf

Szereplők: Németh Judit Major Erik Szerémi Zoltán Mari Dorottya Orosz Róbert Bálint Éva Herman Flóra Antal D. Csaba Horváth Ákos Kelemen Zoltán

Olvasópróba 2022. március 23., 11.00-15.00 Nagyszínpad
Bemutató: 2022. szeptember 23., Nagyszínpad

⁕ A Weöres Sándor Színház mindennemű változtatás jogát fenntarja.

Heinrich von Kleist: Az eltört korsó

Az eltört korsó

-vígjáték-
Fordította: Forgách András

A történet egy falusi bíróságon játszódik. A bírót Ádámnak hívják. Neki kell kézben tartani a peres ügyeket, de ezen a napon, épp amikor egy revizor érkezik, minden széthullani látszik. A helyi esetből pedig komoly perpatvar kerekedik. Egy törött korsó ügye mentén látunk rá a hatalommal való visszaélés természetére. Miért nem beszélnek az áldozatok? Miért olyan veszettül nehéz kimondani az igazat? Miért nem akarjuk meglátni az igazságot akkor sem, ha az orrunk előtt hever? Heinrich von Kleist a német drámairodalom egyik legnagyobb alakja. A világot olyan szellemesen, groteszkül, árnyaltan és húsbavágóan írja le az egyik legszórakoztatóbb darabjában, amire kevesen képesek.

Rendező: Tárnoki Márk

Szereplők: Balogh János Mészáros Máté Sipos László Márk Nagy Cili Nagy-Bakonyi Boglárka Róbert Gábor Hajdu Péter István Csonka Szilvia

Bemutató: 2022. október 7. 19.00 Márkus Emília terem

Martin McDonagh: Az inishmore-i hadnagy

Az inishmore-i hadnagy plakát

-fekete komédia-
Fordította: Hamvai Kornél

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk.


Galway megyében egyik nap megtalálják a terrorista Padraic fekete macskáját az úttest mellett döglötten. A látszólag hétköznapi helyzet korántsem várt és elképzelhető bosszúdrámát idéz elő az ír felszabadítási fronton ténykedő szakadár csoportok között. Szerelem és megvakított tehenek, vérontás és társadalmi filozófia találkozik a kilátástalanságba burkolózó ír kisváros hamarosan vértől tocsogó házaiban, ahol az eszméket is olyan sötétre színezik, mint a lopott, vörös macskát: kitartóan bízva abban, hogy nem veszi észre senki. Nem véletlenül nevezi a darab fordítója, Hamvai Kornél, rémbohózatnak Martin McDonagh 2001-ben megjelent drámáját, amelyben az erőszak szatirikusan komikus és abszurd ábrázolásával mutatja be a terrorizmus kíméletlenül pontos és prózai természetét.

Rendező: Nagy Péter István

Szereplők: Szerémi Zoltán Ujvári Bors e.h. Domokos Zsolt Herman Flóra Gyulai-Zékány István Némedi Árpád Róbert Gábor Balogh János

"A LIEUTENANT OF AN INISHMORE című darabot először 2001. május 13-án mutatták be A Royal Shakespeare Company előadásában, a The Other Place nevű színházban, Stratford-upon-Avonben. Amerikában az Atlantic Theater Company mutatta be először Randall L. Wreghitt és Dede Harris-szel kötött különleges megállapodás alapján. A Broadway-beli porudukció alkotói: Randall L. Wreghitt, Dede Harris, Atlantic Theatre Company, David Lehrer, Harriet Newman Leve és Rod Nicynski, Zavelson Meyrelles Greiner Group, Mort Swinsky & Redfern Goldman Productions és Ruth Hendel. "

A színdarabot Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli www.theatrum-mundi.hu

Bemutató: 2022. november 25., Márkus Emília terem

Bertolt Brecht- Kurt Weill: Koldusopera

Koldusopera - plakát

-színmű-
Fordította: Blum Tamás

 Brecht munkatársnője, Elisabeth Hauptmann, készített egy nyersfordítást John Gay és Christoph Pepusch 1728-ban, Londonban bemutatott Koldusopera (The Beggar's Opera ) című operaparódiájából. Brecht átdolgozta a darabot, Weill pedig zenét írt hozzá. Az 1928-as berlini ősbemutató fergeteges sikert aratott.

London. Koronázási ünnepségek idején.

 Bicska Maxi bűntetteinek híre vásári kép-mutogató balladákban terjed. Mi a valóság, és mi a költői túlzás? A legenda eleven, és romantikus dicsfénnyel övezi a hétköznapi rablógyilkost. Amikor Maxi megszökteti és feleségül veszi a kolduskelléktáros, Peachum lányát, Pollyt, nem számol apósa ravaszságával és kíméletlenségével. Peachum az egész Londont behálózó kolduscéh feje. Engedélye nélkül senki sem koldulhat a városban ingyen. Tudja, hogy ez a házasság nem lesz neki ingyen. Feljelenti újsütetű vejét a rendőrségen. Nem ingyen. Maxi bűntetteinek hosszú és változatos listája van a rendőrségen, de a rendőrfőnök, Brown, régi katonabajtársa, eddig eltussolta. Persze nem ingyen. Peachum megzsarolja Brownt, hogy botrányba fullasztja a küszöbönálló koronázási ünnepségeket, ha nem akasztatja fel előtte Maxit. Maxi elszökik, de barátnői, a bordély lakói elárulják. Persze nem ingyen. A koronázás meglesz, az akasztása elmarad, mert a királynő lovas hírnöke kegyelmet hoz neki. Nem ingyen.

Rendező: Zsótér Sándor

Szereplők: Sipos László Márk Csonka Szilvia Nagy-Bakonyi Boglárka Major Erik/ Fehér László (Forte) Hajdu Péter István Mari Dorottya Major Irma e.h. Horváth Ákos Forrai Áron e.h. Szabó Róbert Endre Kiss Mari Poór Éva

Tóth Réka Ágnes: Kivilágos kivirradtig

Kivilágos kivirradtig - plakát fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-

A Weöres Sándor Színház és a Forte Társulat koprodukciója.

Móricz Zsigmond 1898-ben játszódó regényének nem egy személy a főhőse, hanem egy társadalmi osztály: a vidéki dzsentri. Szereplői a magyar jómód komondorában bolhaként ugrálnak és pattintják le azt, akivel nem akarnak közösködni. Az örökös anekdoták és népdalok mellett a változás és a változtatás kérdése lebeg az alföldi ház feszült szobáiban, ahol István nap van minden hétvégén és a mulatság akkor is kivilágos kivirradtig tart, ha közben teli kristálypohárként törnek össze az álmok. Meddig tartható fent a látszólagos rend, ha a régi rendszerek kerekei elakadtak a sárban? Horváth Csaba rendezésében Móricz szövegeinek zeneisége és történetének örökérvényűsége erősödik fel a fizikai színház eszközeivel.

Rendező: Horváth Csaba

Szereplők: Szerémi Zoltán Bálint Éva Mari Dorottya Nagy-Bakonyi Boglárka Hajdu Péter István Sipos László Márk Fehér László (Forte) Gyulai-Zékány István Csonka Szilvia Némedi Árpád Balogh János Widder Kristóf Nagy Cili Antal D. Csaba Herman Flóra Horkay Barnabás / Forte Keller Dániel Keller-Dénes Emőke Szabó Tibor Németh Judit Némedi Árpád, Keller-Dénes Emőke, Keller Dániel

Bemutató: 2023. március 3., péntek, Nemzeti Színház

Színikritikusok Díj 2023.

  • A legjobb kőszínházi előadás
  • A legjobb rendezés: Horváth Csaba
  • A legjobb férfi epizódszereplő: Gyulai-Zékány István

David Mamet: Egy kanál víz

Egy kanál víz - plakát fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-
Fordította: Rusznyák Gábor- Tóth Réka Ágnes

David Mamet 1983-as Pulitzer-díjas drámája (eredeti címe: Glengarry Glen Ross) a „sales”-esek világába enged bepillantást. Egy este és egy nap történéseinek vagyunk a szemtanúi. Egy olyan világba láthatunk bele, amelyben csak győztesek és vesztesek vannak. Ha eladsz: sikeres vagy, ha nem: alkalmatlan. De a darab nem csak az eladási eredményeknek kiszolgáltatott kereskedők életét mutatja meg. Egy este valaki feltörte az ingatlaniroda széfjét, hogy megszerezze a mindennél fontosabb listát, vagyis a címeket, amelyek alapján az értékesítés folyt. A listát vissza kell szerezni, ezt a nyomozást izgulhatjuk végig David Mamet saját élményeit (egy ideig telemarketingesként dolgozott egy chicagói ingatlanvállalkozásnál) feldolgozó, pörgő, remek színészi alakításoknak lehetőséget adó kortárs amerikai drámájában.

Rendező: Rusznyák Gábor

Szereplők: Orosz Róbert Horváth Ákos Kelemen Zoltán Szabó Róbert Endre Domokos Zsolt Róbert Gábor Móri Csaba Kecsa

Georges Feydeau: Bolha a fülbe

Bolha a fülbe plakát fotó: Bonyhádi Károly

-vígjáték-
Fordította: Hamvai Kornél

Chandebise úr korrekt, köztiszteletnek örvendő biztosítási igazgató, aki egy nap levelet kap egy ismeretlen hölgytől: a kért találkozóra viszont a legjobb barátját küldi maga helyett. A levelet azonban nem más írta, mint a felesége, és küldönce a nő reménybeli udvarlója. A váratlan randevú közben megérkezik a valódi Chandebise is a Hotel Numerába – és ez még csak a bonyodalmak kezdete. Francia sikamlósság és spanyol indulat csap össze a párizsi szállodában, ahol tökéletesen megkomponált koreográfiával nyílnak és csukódnak az ajtók. Félrelépések és félreértések komédiája az abszurd humor felé hajló Bolha a fülbe. Fergeteges vígjátékot ígér Georges Feydeau egyik leghíresebb darabja, amelyet Béres Attila rendezésében láthat a szombathelyi közönség.

Rendező: Béres Attila

Szereplők: Orosz Róbert Nagy Cili Sipos László Márk Balogh János Domokos Zsolt Nagy-Bakonyi Boglárka Némedi Árpád Gyulai-Zékány István Mari Dorottya Kelemen Zoltán Horváth Ákos Bálint Éva Antal D. Csaba

Bemutató: 2023. április 28., péntek, Színházterem

Bérleten kívüli előadások a 2022/2023-as évadban:

Veres András: Nagyapám, Frank Sinatra

Nagyapám, Frank Sinatra

-zenés utazás, térben és időben-

Amerika - innen nézve - több mint egy földrész, vagy egy ország. Mindenkinek megvan a maga Amerikája, felhőkarcolókkal, száguldó autókkal, világslágerekkel. A nagy vízen túl a kisember is sokra viheti, ha talpraesett és nem ijed meg a saját árnyékától. Legalábbis mi itt, Kelet-Európában így gondoljuk. De mi lett azokkal, akiknek nem sikerült? Akik visszajöttek? Ők mit hoztak haza magukkal Amerikából?

Egy legendás nagyapa, és még legendásabb, amerikai barátja állnak a monodráma középpontjában. Ez a barát nem más, mint Frank Sinatra. Egy életút bukdácsol, száguld, ballag végig a múlt századon. Világégések, nemzeti tragédiák és családi örömök, bánatok bomlanak ki a nagyapa - hol hihető, hol hihetetlen - történeteiből. Közelmúltunk történelme sok szempontból még érzékeny téma lehet, de a világ nagy dolgaival foglalkozni csak empátiával, megértéssel és némi humorral érdemes. 


Rendező: Veres András

Szereplők: Szabó Tibor

Bemutató: 2023. június 10., szombat, Zene Háza Sárvár

Samuel Bailey: Kutyabaj

Kutyabaj fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-
Fordította: Horváth János Antal

Cain, Riyad és Jonjo az iskolapad helyett egy cellában ülnek. A fiatalkorúak börtönében töltik napjaikat, gumicukrot cserélgetnek, cipőkről dumálnak és közben készülnek az apaságra. Fiúk, akik maguk is gyerekek még, de már nem csak a saját életükért, hanem a gyermekükért is felelnek. Grace feladata, hogy felkészítse őket az apaság mellett arra, hogy a kezükbe vegyék a jövőjüket. Fel tudnak elég gyorsan nőni ahhoz, hogy kitörhessenek a rendszerből? Letöltendő helyett le tudnak érettségizni? Mi lesz velük, ha egyszer csak kinyílik a világ? Samuel Bailey díjnyertes darabja egy szívbemarkoló történet rengeteg humorral azokról a fiatalokról, akiket a társadalom hiába zár ki magából, egy új élet lehetőségével térhetnek vissza.

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk!

Rendező: Horváth János Antal

Szereplők: László Gáspár m.v. Hajdu Péter István Kuttner Bálint m.v. Csonka Szilvia

A Weöres Sándor Színház és a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület közös produkciója. A színdarab Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közötti különleges megállapodás révén kerül színre.

William Shakespeare: Hamlet hazatér

Hamlet Hazatér

-színházi nevelési előadás-

Színházi nevelési előadás Shakespeare Hamlet és Kiss Csaba Hazatérés Dániába című drámája nyomán.

Mi van, ha döntéshelyzetbe kerülünk, de senkit nem hívhatunk segítségül és nem bízhatunk senkiben? Meglátjuk-e a pillanatot, amikor meg kell tenni, amit senki más nem végez el helyettünk? Tudunk-e jól kommunikálni a megfelelő időben a megfelelő személlyel: szülővel, baráttal, kedvessel? És vajon jól döntünk-e?

Rendező: Némedi Árpád

Szereplők: Antal D. Csaba, Bálint Éva, Horváth Ákos, Németh Andrea , Papp-Ionescu Dóra, Németh Gyöngyi, Szabó Róbert Endre

Bemutató: 2023. március 8., szerda, Stúdiószínpad

Az előadást 8-12. évfolyamosoknak ajánljuk.

Bemutató: 2023. december 14. Stúdiószínpad

Jegy- és bérletinformációk 2022/23-as évadban

Vegyen évadbérletet és nézzen meg két előadást ingyen a megszokott ülőhelyén és napon!

Évadbérletek: 7 előadást tartalmaznak, és egész évadra szólnak:

  • Hétköznapi bérlet (kedd, szerda, csütörtök, szombat délután) . . . . . . 20.000 Ft
  • Hétvégi bérlet (péntek, szombat este) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21.000 Ft
  • Premier bérlet (péntek) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30.000 Ft
  • Mecénás bérlet (premier bérlettel megegyező: péntek) . . . . . . . . . . 60.000 Ft

Vegyen szabadbérletet és nézzen meg egy előadást ingyen bármilyen napon!

Szabadbérlet: 6 szabadon választott előadást tartalmaz . . . 20.000 Ft

A 2022-23-as évadban a Weöres Sándor Színház műsoron tartott összes saját előadására tetszés szerinti időpontban beváltható a szabad helyekre (kivéve a Premier bérlet). Egy bérlettel, egy előadásra, egy hely foglalható. Előfoglalási lehetőség a nyilvános jegyértékesítés megkezdése előtt 1 héttel. Egyedüli bérletként online is megváltható 2022. május 19-től a wssz.jegy.hu oldalon.

Ifjúsági bérletet ősszel középiskolai korosztály számára. További információ később.

Legyen mindig telt ház! – Akció- 10% kedvezményt adunk a színházbérlet árából, ha felmutatja a Falco KC Szombathely kosárlabdacsapat mérkőzéseire szóló érvényes bérletét.

Jegyárak:

teljes ár
diákjegy
nyugdíjas jegy
Sirály
4.000 Ft
2.100 Ft
2.900 Ft
Az eltört korsó
4.000 Ft
2.100 Ft
2.900 Ft
Az inishmore-i hadnagy
4.000 Ft
2.100 Ft
2.900 Ft
Koldusopera
4.400 Ft
2.500 Ft
2.900 Ft
Kivilágos kivirradtig
4.000 Ft
2.100 Ft
2.900 Ft
Egy kanál víz
4.000 Ft
2.100 Ft
2.900 Ft
Bolha a fülbe
4.000 Ft
2.100 Ft
2.900 Ft
Kutyabaj
4.000 Ft
2.100 Ft
2.900 Ft
Nagyapám, Frank Sinatra
3.300 Ft
-
-
Hamlet hazatér
1.200 Ft
-
-

Repertoáron maradó előadások:

  • A Pál utcai fiúk teljes ár 4.500 Ft , diákjegy 2.500 Ft, nyugdíjas jegy 2.900 Ft
  • Candide, ÁJLÁVJÚ teljes ár 4.000 Ft , diákjegy 2.100 Ft, nyugdíjas jegy 2.900 Ft
  • Szólít a szörny teljes ár 2.200 Ft , diákjegy 1.200 Ft
  • Az ajándék, Antigoné teljes ár 2.200 Ft, diákjegy 1200 Ft
  • Pornó teljes ár 2.800 Ft , diákjegy 1.600 Ft

Átfoglalás az idei évad bérlet tulajdonosoknak: 2022. május 19- június 10.

Új bérletvásárlásra 2022. június 13-tól van lehetőség.

A jegyiroda 2022. június 17-ig lesz nyitva. Majd a nyári szünet után 2022. augusztus 1-től, 10-16- óra között. Szeretettel várjuk kedves nézőinket!

Közönségszolgálati- és Jegyiroda:

Szombathely, Király u. 11.
+36 94 318 738