ugrás a tartalomra

Tánc az esőben – Nem mindennapi történetek

2022. január 26.
Egy hagyományos, beszélgetős, dedikálós bemutatón túllépve a közreműködők nagy élvezettel, és tudásuk mellett jókedvüket is latba vetve szereztek örömet a jelenlévőknek.

Könyvbemutatóra hívta közönségét a Weöres Sándor Színház. A Krúdy Klubban Károly Frigyes frissen megjelent kötetét, az Esőtáncot mutatták be, egy nagyon jó hangulatú esten, amely váratlanul nagyszámú érdeklődőt vonzott. Egy hagyományos, beszélgetős, dedikálós bemutatón túllépve a közreműködők nagy élvezettel, és tudásuk mellett jókedvüket is latba vetve szereztek örömet a jelenlévőknek.

 

Az est főszereplője természetesen a szerző, Károly Frigyes volt, akit tanári, iskolaigazgatói, iskolaszervezői múltja, és népszerű személyisége okán, Szombathelyen nagyon sokan ismernek és kedvelnek. Most pedig bebizonyosodott, hogy kitűnően ír, rövid, általa „félpercesnek” nevezett, életből, saját pályafutásából vett történetekkel szórakoztatja a nagyérdeműt, akik között az egykori, vagy jelenlegi kollégák, tanítványok mellett olyanok is akadnak szép számmal, akiket egyszerűen csak érdekel, amit a Tanár Úr, mond az életről, és az iskoláról. Az csak hab volt a tortán, hogy a szervezők Szabó Tibort, a Weöres Sándor Színház igazgatóját, nem mellesleg kitűnő színművészt kérték fel arra, hogy a kötet írásaiból blokkokat adjon elő, s ezek a „hangosított” szövegek nemcsak közelebb hozták, de élőbbé tették Károly Frigyes történeteit, amelyek egyszerre voltak mulatságosak, meghatóak és tanulságosak, anélkül, hogy didaktikusak lettek volna.

Szauer Ágoston, Károly Frigyes, Kovács Ágnes, Szabó Tibor

Az est meglepetése volt a jó barát és pályatárs: Szauer Ágoston, akit elsősorban költőként ismerhetünk, most viszont bevezetésként és zárásként két, zongorán egészen kitűnően előadott dallal rukkolt elő, és persze megosztotta barátságuk, pályájuk közös emlékeit is a jelenlévőkkel.

Az Esőtánc című kötetet, amelyet a Szülőföld Könyvkiadó jelentetett meg és gondozott, Rákos József illusztrálta, akinek grafikáiból kiállítás is látható volt a bemutató időtartama alatt a Krúdy Klubban. Rákos József sajnos nem tudott eljönni személyesen, de művei, a kötet borítója, illusztrációi magukért beszélnek. Önálló életet élnek, és sokat tesznek hozzá a Mindennapi történetek alcímet viselő kötet mondandójához.

Az est háziasszonya, Kovács Ágnes irodalomtörténész nagyon jó hangulatot teremtve, közvetlenül, lényegi kérdéseket feltéve vezette a beszélgetést, amelyet nemcsak a közönség, de a főszereplők is értékeltek.

A tartalmas, érdekes és változatos bemutató után természetesen a kötet szerzője dedikálta könyveit, s a sorból ítélve, amely asztala előtt állt, a siker nem maradt, marad el. Ki tudja, talán még folytatás is lesz? A Krúdy klubbéli könyvbemutatóknak mindenképpen.

szerző: Ráadás Magazin